Geschiedenis van Carcassonne.

In de 8ste eeuw voor Christus werd Carcassonne echt een stad. Er werd een kleine slotgracht gemaakt en er kwamen allemaal huizen. Een eeuw later wet het weer gewijzigd, omdat de bevolking heel snel groeide hadden ze meer ruimte nodig. De eerste slotgracht werd gedempt en er werd een groter slotgracht gegraven. In die tijd kwam er ook handel in Carcassonne.

In de 4de eeuw vreesde ze voor een aanval van de barbaren. Daarom hadden ze toen een muur om de stad heen gebouwd. De muur had een lengte van 1.200 meter. Carcassonne had niet erg veel last gehad van de barbaren. 

In 412 legde de stad nog een verdedigen aan toen de Visigoten Spanje binnen vielen in. Tot 439 werd de stad bewoond door de Romeinen en daarna door de Visigoten. In 507 versloegen de Franken de Visigoten. Een jaar later gingen de Franken de stad Carcassonne belegeren. Ze slaagde er uiteindelijk niet in om de stad te veroveren. Er is een legende die verteld waarom de Franken het opgaven. De legende van Dame Carcas.

Er was een vrouw in Carcassonne  genaamd Carcas. Carcas had tijdens de belegering van Carcassonne een list bedacht. Ze gooide een vet waarvan de buik gevuld was met graan over de muur heen. Daardoor dacht Karel de grote dat de stad nog veel voedsel had. Daarom ging hij weg. En daaraan heeft de stad zijn naam te danken aan Carcas.

In 725 veroverde de Saracenen (de moslims) de stad. Dat was maar 20 jaar zo, want in 759 veroverde Pepijn de Korte Carcassonne. Nu was het van de Franken. Daarna kwam een goede periode met veel vrede. In de 9de eeuw kwamen de eerste graven. In de 9de eeuw was de familie Guilenhem de baas van de stad. Daarna waren het de Comminges-Couserans en in het jaar 1000 de burggraven de Trencavel.

In 1209 werd in lyon een kruistocht georganiseerd het doel was om de koning van Frankrijk en zijn adel te doden. De eerste stad die de kruistocht in handen had was de stad Béziers. Na dat de stad zijn Katharen(mensen die een ander geloof hadden dan het rooms-katholieke) niet wou geven, doden de kruistocht de hele bevolking. De kruistocht kwam op 1 augustus 1209 bij Carcassonne aan. De stad was voor de belegering van genoeg voedsel voorzien. Ze vielen gelijkt het noorden van de stad aan. Het was ze gelukt om dat deel van de stad in te nemen. Door de hitte waren watervoorraden aangetast en er braken een boel ziektes uit. Ze waren bang voor een epidemie. Daarom gaf Carcassonne zich over naar een belegering van 2 weken. De inwoners mochten de stad verlaten, maar mochten hun bezittingen niet meenemen. Simon de monfort werd de baas van de stad.

In 1337 brak de 100 jarige oorlog uit tussen Frankrijk en Engeland. Er waren door het hele land veldslagen. Alleen In 1348 tot 1355 kwam er een korte rust, want in1348 brak de pest uit. Dat was een moeilijke tijd in Carcassonne en in de rest van Frankrijk. Een groot deel van de bevolking ging dood. Op 3 november kwam er een engels leger bij Carcassonne. Toen hadden ze een deel van de stad  in brand gestoken.